Proč zemřel Josef Šural?

6. 05. 2019 14:48:22
Dne 29.4.2019 tragicky zahynul v Turecku český fotbalista Josef Šural. Při nehodě mikrobusu utrpěl zranění neslučitelná se životem. Ve věku 28 let, vyhasl život otce dvou dcer.

Když přišla z Turecka tato smutná zpráva byl jsem zarmoucen. Při tragické nehodě mikrobusu zahynul mladý český reprezentant. Při návratu týmu z venkovního zápasu neletěl žádný přímý spoj a tak hráči dostali volno a mohli se vracet po své ose domů. Někdo čekal na druhý den na letadlo, ale pár hráčů si pronajalo mikrobus i se dvěma řidiči a vydali se na zhruba 550 kilometrů dlouhou cestu domů, protože chtěli trávit čas se svými rodinami. Avšak do cíle již nedojeli. Asi pět kilometrů před cílem došlo k nehodě, kdy řidič nejspíše usnul.

Tohle je opravdu smutná zpráva. Mikrospánek za volantem a vyhaslý lidský život.

Po pár hodinách se objevily zprávy a fotky. Fotky jsem si prostudoval a nechápal jsem je.

Vždyť to auto vypadá docela v pořádku. Jak mohl v tomhle někdo zemřít? Viděl jsem mnohem horší obrázky aut, které šly přes střechu, ale tohle není ten případ. Usoudil jsem, že pokud byl každý v autě připoután pásem nemohlo se nic fatálního stát. Později přišly další titulky.

Ostatní v autě mají drobné poranění, Šural utrpěl poranění hlavy. Nakonec někdo v Turecku oznámil, že Šural při nárazu vypadl z auta, ale ostatní zůstali uvnitř.

Tohle moje názory utvrdilo. Víte ona ta nehoda vypadá jako jedna z těch, co denně ukazují na TV Nova nebo ČT. Taková ta, jak lidé stojí v kolonách než se odstraní následky. Auto sjelo z cesty a pár plechů se promáčklo. Jenže tohle bylo fatální.

Na všech diskuzích se začalo psát: Zase Turecko! Turecké autobusy jsou jako ruská letadla. Pořád samé nehody. Ten řidič by měl jít do konce života do vězení! A tak podobně.

Ano, já je chápu. Ruku na srdce, kdo někdy jel na zájezd autobusem a nepřipoutal se? Téměř každý.

Jenže tohle bylo vlastně osobní vozidlo. Ne ten velký autobus. Prostě Mercedes pro osm lidí. Tak proč se vlastně nikde nenapsalo, že Šural zemřel zbytečně, že kdyby byl připoutaný nic moc by se mu nejspíš nestalo? Nejspíše kvůli pietě. A já pietu respektuji, proto to píšu až dnes, ale chci aby to bylo řečeno.

Ano, je to jen moje domněnka, třeba připoutaný byl a stalo se něco neočekávaného nebo v tom voze pásy nebyly.

Chápu, že mě tady v diskuzi všichni roztrháte, ale já chci jen poukázat na to, že tak jednoduchá věc jako je tříbodový bezpečnostní pás zachraňuje životy. I v tomto případě to dle mého názoru mohlo dopadnout zcela jinak. Mohl si zažít přemet s autem a vystoupit s boulí a oděrkou. Mohl nám dnes v Tiki-Taka říkat jak přežil a že mu zachránil život pás.

Proč se toho nechytil BESIP? Proč neosloví kluby aby, mladým fotbalistům ukázali, že v autobusech vybavených pásy a osobních vozech je prostě pás povinnost a kdo ho nepoužívá riskuje. Co je v tom za frajerství? BESIP v roce 2017 vydal článek ve kterém si může každý přečíst, že pásy ročně zachrání v EU 12 000 životů a že nepřipoutaní řidiči umírají 14x častěji než připoutaní. Cestující na zadních sedadlech pak umírají 4x častěji a 71% mrtvých na zadních sedadlech nebylo připoutaných.

https://ibesip.cz/Tematicke-stranky/Cestujeme-autem/Asistencni-systemy-v-autech/Pasivni-bezpecnost/Bezpecnostni-pasy

Podle mě je to jasná věc. Vepředu se používají pásy, aby zabránily vypadnutí z vozu a při čelním nárazu může airbag zabíjet člověka, který pásy ignoruje. Vzadu zase při nárazu pasažér může kromě sebe zabít i lidi před ním, takže by na to měl každý apelovat.

Pro mě je logické se i při cestě z hospody v taxíku připoutat. Je to sice třeba pět minut cesty, ale připnout si pás trvá maximálně pět sekund.

Byl bych rád, kdyby alespoň jeden člověk pochopil jakou myšlenku jsem zde chtěl předat.

RIP Šury

Autor: Petr Lichnovský | pondělí 6.5.2019 14:48 | karma článku: 33.08 | přečteno: 1530x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 544

Komentuji aktuální dění ve světě sportu. Zajímá mě hlavně hokej, tenis a fotbal. Cokoliv proběhne médii nebo na sociálních sítích k tomu mám svůj názor a ten bych chtěl svým způsobem ventilovat. Ale spousta myšlenek mě napadá sama od sebe a s těmi bych se také chtěl podělit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...